EVPQ-75 sínáramköri vevőberendezés

Általános ismertetés

Az EVPQ-75 biztonsági szigeteltsín vevő feladata a MÁV ZRt. területén alkalmazott, 75 Hz-es ütemezett szigeteltsínek szabad, illetve foglalt állapotának biztonságos megállapítása és jelzése a biztosítóberendezés részére. Az EVPQ-75 működéséhez tartozó szigeteltsín jellemzők - a vonatkozó Feltétfüzet előírásainak megfelelően - megegyeznek a korábbi elektronikus vevőhöz kialakított jellemzőkkel. A berendezés a szigeteltsínről származó jeleket nagy pontossággal kiértékeli, feldolgozza és a biztosítóberendezés részére a valens működésű C osztályú Hengstler típusú relék érintkezőivel szolgáltatja. A jelfogók együtt futása (valenciája) a vevőben ellenőrzött, ezért a biztosítóberendezésbe történő beavatkozásra az érintkezők közvetlenül is felhasználhatók, illetve együttfutásukat a későbbiekben ellenőrizni nem kell (de rövid idejű eltérő állapotukra fel kell készülni). Például az önműködő térközökben az érintkezők elegendő száma miatt lehetőség van a vágányjelfogók elhagyására. A jelfogófüggéses állomási biztosítóberendezéseknél, a vevők kimenetéről származó biztonsági információ felhasználása az ismétlő (pót) jelfogók segítségével történik.

A vevő a normál módú foglaltság jelzése mellett a szokásos vevőfunkciókat nyújtja, így többek között képes a hevederzárlat érzékelésére is. A vevő a hevederzárlatra előírt feltételek megléte esetén hamis foglaltság generálással (és külön előlapi kijelzéssel) jelzi a hevederzárlatot.

A berendezés következetesen kétcsatornás felépítésű annak érdekében, hogy az előírt biztonság teljesíthető legyen, illetve minden belső meghibásodás biztonsággal detektálható legyen. A berendezések fejlesztése, biztonságigazolása kielégíti az MSZ EN 50126, 50129 és 50128 szabványok követelményeit. A berendezések biztonság-integritási szintje SIL4.

A vevő belső eseménytárolással és diagnosztikai felülettel van ellátva, amely a vevő állapotaihoz tartozó információkat szolgáltat, illetve digitális kijelzőn megjeleníti a szigeteltsínről származó feszültség effektív értékét.

A vevő saját hibája esetén tartósan biztonsági állapotot vesz fel, amely a biztosítóberendezés felé állandó foglaltság jelzéssel jár. A vevő hibaállapota a diagnosztikai jelzések segítségével különválaszható a szigeteltsínről származó alacsony jel okozta foglaltság jelzéstől.

A vevő alkalmazása esetén a szigeteltsínek beszabályozását a „75 Hz-es SINÁRAMKÖRÖK BEÁLLÍTÁSI TÁBLÁZATAI” alapján az elektronikus vevőkre vonatkozó táblázatokban foglaltak szerint kell végrehajtani.

Az EVPQ-75 kialakításának elve

A vevő, mint alapegység minden típusú biztosítóberendezésnél alkalmazható. Az eddigi gyakorlatban elektronikus állomási biztosítóberendezésnél került alkalmazásra. Elhelyezésük PQ system szerint készült 2200 x 600 x 600mm szekrényekben 19”-os rackekben történik. Egy rackben egymás mellett maximálisan 6 vevő helyezhető el. Egy szekrénybe maximálisan elhelyezhető vevők száma 24. A kártya kialakítású vevőt a rack alsó és felső síkjában egymással szemben lévő vezetősávban (sínekben) lehet becsúsztatni, amelyet követően a végállásban két csuklós elem segítségével rögzíthető. A kártyákon található csatlakozók - más hasonló rendszerű csatlakozókat tartalmazó eszközökkel való felcserélhetetlenség biztosítása érdekében - mechanikusan kódolva vannak A kártyacsatlakozók ellendarabjai az un. back panelen vannak, amely a biztosítóberendezéshez történő csatlakoztatás megkönnyítése érdekében elhelyezett Wago rendszerű sorozatkapcsokat is tartalmazza. A backpanel vezetékezése nyomtatott áramköri kialakítású. A jó láthatóság érdekében a vevő előlapján található a diagnosztikai felület. A szekrény felső részén helyezkednek el a szigeteltsínek beállításához és méréséhez szükséges elemek, illetve az egyes áramköri biztosítók. A szekrény alsó részén a vevők külsőtéri, biztosítóberendezési és energiaellátásához tartozó csatlakozói felület található.

Más típusú biztosítóberendezésekhez való illesztés kidolgozása az alkalmazáskor történik meg.