EVPQ-400 sínáramköri vevőberendezés

Általános ismertetés

Az EVPQ-400 biztonsági szigeteltsín vevő feladata a MÁV Zrt. területén alkalmazott, 400 Hz-es nyugalmi áramú, egysínszálas szigeteltsínek szabad, illetve foglalt állapotának biztonságos megállapítása és jelzése a biztosítóberendezés részére.

A berendezés a szigeteltsínről származó jeleket nagy pontossággal kiértékeli, feldolgozza és a biztosítóberendezés részére a beépített, valens működésű, 2 darab független C biztonsági osztályú, Hengstler típusú jelfogó érintkezőivel szolgáltatja.  A jelfogók együttfutása (valenciája) a vevőben ellenőrzött, ezért a biztosítóberendezésbe történő beavatkozásra az érintkezők közvetlenül is felhasználhatók, illetve együttfutásukat a későbbiekben ellenőrizni nem kell (de rövid idejű eltérő állapotukra fel kell készülni). A jelfogófüggéses állomási biztosítóberendezéseknél, a vevők kimenetéről származó biztonsági információ felhasználása az ismétlő (pót) jelfogók segítségével történik.

A berendezés következetesen kétcsatornás felépítésű annak érdekében, hogy az előírt biztonság teljesíthető legyen, illetve minden belső meghibásodás biztonsággal detektálható legyen. A berendezések fejlesztése, biztonságigazolása kielégíti az MSZ EN 50126, 50129 és 50128 szabványok követelményeit. A berendezések biztonság-integritási szintje SIL4.

A vevő belső eseménytárolással és diagnosztikai felülettel van ellátva, amely a vevő állapotaihoz tartozó információkat szolgáltat, illetve digitális kijelzőn megjeleníti a szigeteltsínről származó feszültség effektív értékét.

A vevő saját hibája esetén tartósan biztonsági állapotot vesz fel, amely a biztosítóberendezés felé állandó foglaltság jelzéssel jár. A vevő hibaállapota a diagnosztikai jelzések segítségével külön válaszható a szigeteltsínről származó alacsony jel okozta foglaltság jelzéstől.

A vevő alkalmazása esetén a szigeteltsínek beszabályozását a „400 Hz-es SINÁRAMKÖRÖK BEÁLLÍTÁSI TÁBLÁZATAI I.” (116006/1973 BA. C) figyelembevételével a „400 Hz-es SINÁRAMKÖRÖK BEÁLLÍTÁSI TÁBLÁZATAI II.” (116627/1974 9.C) alapján az elektronikus vevőkre vonatkozó táblázatokban foglaltak szerint kell végrehajtani.

 Az EVPQ-400 kialakításának elve

A vevő, mint alapegység minden típusú biztosítóberendezésnél alkalmazható. A kártya rendszerű vevők elhelyezése rackben történik. Egy rackban egymás melletti elrendezésben maximálisan 6 vevő helyezhető el. A kártyákat a rack alsó és felső síkjában egymással szemben lévő sínekben elhelyezkedő vezetősávban lehet becsúsztatni, amelyet követően két csuklós elem segítségével rögzíthetők. A kártyákon található csatlakozók, más hasonló rendszerű csatlakozókat tartalmazó eszközökkel való felcserélhetetlenség biztosítása érdekében mechanikusan kódolva vannak. A kártyacsatlakozók ellendarabjai az un. back panelen vannak, amely a biztosítóberendezéshez történő csatlakoztatás megkönnyítése érdekében elhelyezett Wago rendszerű sorozatkapcsokat is tartalmazza. A backpanel vezetékezése nyomtatott áramköri kialakítású. A jó láthatóság érdekében a rack elején található a diagnosztikai felület.

Műszaki adatok

Tápfeszültség névleges értéke:

48 V DC -10…+15%

A vevő teljesítményfelvétele a tápfeszültség bemeneten:

max. 30 W

A vevő névleges bemeneti impedanciája:

600 ± 10% Ω

A vevő foglaltság jelzési érzékenysége (ejtési szint):

Ube ≤ 6.0 Veff 400 Hz

A vevő szabaddá válási érzékenysége (húzási szint):

Ube ≥ 6,1 Veff 400 Hz

A maximálisan megengedhető sínfeszültség értéke:

30 Veff 400 Hz

Az alacsony szintet követő foglaltság jelzés megjelenési ideje:

max. 200 ± 10%ms

A húzási szintet követő szabaddá válás jelzés megjelenési ideje:

0,6…max. 1 s