VEPQ 1500/2500 típusú egyenirányító berendezés

Az egyenáramú vontatási áramellátás a szilíciumdiódás egyenirányítók egyik igen jelentős alkalmazási területe, hiszen felépítésük egyszerű, jelentősen túlterhelhetőek, üzemviteli szempontból megbízhatóak.

A VEPQ típusú egyenirányító berendezés alul nyitott, felül szellőzőráccsal ellátott vasszekrényben foglal helyet. A háromfázisú betáplálási pontok és az egyenfeszültségű kimeneti csatlakozások a szekrény alsó részén találhatóak. Mind a váltakozó feszültségű, mind pedig az egyenfeszültségű kivezető sínekhez csavaros kötéssel lehet csatlakozni.

Ha ezt a telepítési körülmények indokolják, a berendezés készülhet a fentiektől eltérő módon kialakított csatlakozósínekkel is.

A háromfázisú, kétutas, hatütemű, más néven hídkapcsolású, áganként három párhuzamosan kapcsolt diódát tartalmazó egyenirányító úgynevezett „hűtősínes” konstrukciójú, ami azt jelenti, hogy a háromfázisú becsatlakozások közvetlenül egy áramvezető hűtőhöz (a hűtősínhez) csatlakoznak.

Műszaki adatok

Névleges kimeneti feszültség:

1500V DC

Névleges kimenő áram:

2500A

Túlterhelhetőség:

3750A - 2 óra, 5000A - 1 perc, (15kA max. 300 msec - határérték)

Védettség:

IP 20

Működési hőmérséklet:

- 20°C....+ 50°C

Hűtési mód:

természetes levegőhűtés

Névleges bemenő áram:  (IKI=2500A)

3 x 2042Aeff

Az alkalmazott kapcsolás:

3F, 2U, 6Ü (háromfázisú hídkapcsolás)

áganként 3db párhuzamosan kapcsolt dióda

Méretek: (magasság x szélesség x mélység)

2200 x 1000 x 850 mm

Tömeg:

kb. 500 kg.

Biztosító-kiolvadás jelzés:

A biztosítóra szerelt mikrokapcsolók sorbakapcsolt érintkezői segítségével. Az érintkezők terhelhetősége: 250V AC - 3A (rezisztív terhelés mellett)